divendres, 28 de novembre del 2008

El top ten dels millors cementiris

Després de les reclamaciones en massa rebudes per la poca activitat al meu blog últimament (una), decideixo reaparéixer. No vull que això es converteixi en un top ten constant, però no se'm ha acudit millor manera de tocar un tema que sempre m'ha resultat absolutament fascinant com són els cementiris. Modesta opinió la meva, però aquí teniu els cementiris que més m'han cridat l'atenció, al llarg del meu vagatge pel món de les ciutats dels morts. Espero que us agradi.


1.- Cimetière du Pere Lachaise
Un dels molts cementiris de la ciutat de Paris, pel qual jo sento especial predilecció. És visitat per milers de persones al llarg de l’any per la gran quantitat de personatges cèlebres que hi ha enterrats. Entre el seus camins plens d’encant podem trobar a Moliere, Oscar Wilde, Maria Callas (que reposa al columbari), Louise Gay-lussac (el de la teoria dels gasos), Marcel Proust, Frederic Chopin i la polèmica tomba de Jim Morrison, on la gent va a montar-se les seves farres motiu pel qual s’ha volgut traslladar la tomba per evitar-se incidents com a conseqüència de l’alcohol i les drogues que es consumiexen allà en honor al cantant o en honor a JB, qui sap.

La tomba d’Oscar Wilde també té les seves peculiaritats, a part de ser espectacular per la forma, el pobre Oscar mai s’hagués imaginat en vida que la gent aniria a la seva tomba i deixaria impresos llabis a modo de petons. Centenars de gent han anat allà s’han pintat els morros i han deixat la seva marca a la tomba. Per què? Doncs no se sap, suposo que en una mena d’homenatge post-mortem al autor, algú potser algun dia venia borratxo de la farra a la tomba del veí Morrison i li va donar per fer-ho, desde llavors són infinitat els petons que té Wilde a la tomba.

2.- Highgate Cemetery (Londres)
Molt curiós, Dividit en dues seccions, l’est i l’oest. Res a veure entre elles.
La part Oest va tenir problemes durant el segle XIX, donat que no existia legislació sobre les tombes, molta gent no podia mantenir-les i quedaven abandonades. Animals salvatges desenterraven els morts, fet que va provocar que aquell cementiri agafés una fama molt sinistre, la gent de llavors creien en la resurrecció i pensaven que els morts s’aixecaben de les tombes per si sols.
La part Est a diferència de la Oest està molt més cuidada. Es va començar a posar de “moda” per enterrar gent de classe alta, i inclús algun personatge cèlebre com Karl Marx. Primerament va ser enterrat a la part Oest, però una associació de comunistes britànics va decidir traslladar el cos a l’altra part, en una tomba espectacular, amb un bust seu de dimensions exagerades.
http://es.youtube.com/watch?v=7STB6q_lz8E aquet video val molt la pena perque es veu com el lloc ha cambiat amb el temps, cap a millor.

3.- Cementiri de Montjuïc

No pot faltar. Uns dels més macos i més propers. Va ser ignagurat el 1883, i sorprèn no només pel tamany sinó també per l’estructura, seguint la muntanya, com si en ella s’haguessin plantat llavors de morts, i haguéssin sortit com bolets. De visita obligada, penso que és un crim no anar-hi, amb lo a prop que el tenim, i tot el que artísticamente ens pot oferir.


4.- Cementiri General de Reus
El mateix penso del cementiri de Reus, una ciutat no molt gran però que té un cementiri amb una gran varietat d’estils de panteons i figures. Estils clàssics, neogòtics, i modernistes (como no sent Reus). Moltes figures, simbols, moltes joies amagades.

5.- Cementiri de Normandia
Una imatge val més que mil paraules, i veure la imatge estant allà ha de ser espectacular. Milers de tombes de militars morts, en perfecta simetria i harmonia.

6.- Cementerio de la Recoleta
A Buenos Aires, molt artístic. Té centenars de figures d’àngels, tot molt senyorial. Preciós.

7.- Green Wood cemetery (New York)
Serviu-vos vosaltres mateixos, tenen web amb visita virtual inclosa. A falta de pan... ja se sap! http://www.green-wood.com/

8.- Cementerio de la Almudena
Madrid, un dels més grans d’Europa! 120 hectàrees.

9.- Cimetière du Montmartre

Un mosaic perfecte de tombes seguint la muntanya, com Montjuïc. Qui trobareu? Doncs per exemple el senyor Amper (físic, qui va donar nom als ampers), Degas, Alexandre Dumas, Focault (del pèndol de Focault, claro), i més i més gent morta famosa.



10.- El cementiri més gran del Món
Segons el llibre Guiness està a Hamburg, es diu Ohlsdorf i té 400 hectàrees de terreny, 982.000 tombes i 400.000 crematoris, tela.
Però... Alguns diuen que no és pas el més gran, que el més gran és el de Najaf, a Iraq, amb 5 milions de morts, o Auschwitz on van morir 1.600.000 persones. Clar, amb aquets altres dos exemples, queda més bé dir que el més gran és a Hamburg i deixar-se estar de llocs tràgics de cara a la galeria.