diumenge, 5 d’octubre del 2008

Ed Wood



Quatre anys després de la seva mort fóu considerat el pitjor director de cine de la história... El senyor Tim Burton va fer una peli sobre la seva vida amb molt d'encert. A partir del moment que Ed Wood va ser considerat pitjor director de la història del cine, per art de màgia, tot una colla de freakis el van començar a idolatrar... d'aquí que Burton li fés la peli.

Estava rodejat dels personatges més pintorescos que corríen per Hollywood, començant pel gran mestre Bela Lugosi, a qui va tenir el plaer de conéixer (a la peli del Burton, Wood es troba a Lugosi un bon dia dins unes pompes fúnebres emprovant-se taúds...).

Un lluitador de lucha libre calvo i gran com un armari, un vident friquíssim (que pel que sembla va ser qui va predir la mort de Kennedy), una vampira presentadora de tele en atur, i un gai que vol cambiar de sexe, representat pel Bill Murray, més que graciós. Tota aquesta colla de gent RARA, eren els que l'acompanyaven en els rodatges, a part de la seva novia, a qui les crítiques solíen deixar verda. El més raro de tots però era el propi Wood, que era un fanàtic dels jerseis d'angora i que es vestia amb roba de dona d'amagat, va combatre a la guerra amb roba interior femenina i mitges, patint per si el feríen ser descobert pels metges.

Filmaven pel carrer sense permisos i enganyant als productors fent propaganda del gran talent de Wood (fals) i dels millions de dólars que treurien amb les seves pelis de Terror...

No tenia ni un duru per fer pelis, però idees... moltes! Plan 9 from the outer space va ser produida ni més ni menys que per una església católica d'allà a Los Àngeles amb la condició de que tots els del rodatge (tots els freakis, lliutador, vampira, el Lugosi inclòs) passéssin pel baptisme, i que després del graaaan èxit que tindria la peli, amb els diners Wood fés 12 pelis sobre els 12 apóstols.

Evidentment mai es van arribar a fer, però Plan 9 si. Va ser passat 1956 quan Bela Lugosi ja havia mort. Wood va agafar unes imatges grabades on sortia Bela, de menys de cinc minuts, i trossos de filmacions antigues de la guerra, imatges de Buffalos, i les d'un pop a sota a l'aigua que se suposava que habia de fer molta por... Platillos volantes de plàstic, als que clarament se'ls veia el fil des d'on penajven (juas)... En fi, tot una série d'elements que caracteritzaven les seves pelis d'una manera tan cutre i especial que han fet que passés a la història.

El personatge de Bela Lugosi a la peli de Burton està més que ben aconseguit, és genial. És un vell que va tenir el seu moment de glòria en la història del cine, protagonitzant Dràcula, i que en la actualitat està arruïnat, sense feina i és adicte a la morfina. Malcarat però tendre. Trobar-se amb Ed Wood li va servir per fer alguna que altra peli més, amb poc encert, però el vincle creat entre ells dos penso que és lo més maco de la peli.


Us penjo ja per acabar el video de Bela Lugosi's Dead, cançó de 1979 que li van fer els Bauhaus en homenatge al actor. Probablement, la seva millor cançó, o si més no la més famosa.


White on white translucent black capes

Back on the rack

Bela Lugosi's dead

The bats have left the bell tower

The victims have been bled

Red velvet lines the black box

Bela Lugosi's dead

Undead undead undead

The virginal brides file past his tomb

Strewn with time's dead flowers

Bereft in deathly bloom

Alone in a darkened room

The count

Bela Lugosi's dead

Undead undead undead

1 comentari:

Roger ha dit...

Ei tia! responent des del putu Montseny jeje. He trobat el post molt interessant! I (malgrat el risc de que em converteixi en un profà del cine a ulls teus arran d'aquest comentari)he descobert un munt de frikis nous! que bò! no estem sols al món!...no és que jo dugui roba interior de dona, però em mola la idea de patir més per el que puguin pensar els metges que pel propi fet de ser ferit a la guerra! Genial!

Buenu només volia dir això. Xarraria més però estic a l'insti i representa que hauria d'estar fent altres coses.
Salut!!